Kućice u obliku gljive i dvorca u kojima možete prespavati uz Nacionalni park Krka

Neobični objekti za najam u Srbiji su apsolutni hit, a odnedavno se mogu unajmiti i u Hrvatskoj. Budući da u mjestu Rupe nema niti jedne vrste smještaja, a nalazi se uz Nacionalni park Krka, obitelj Žižić počela je razmišljati o pokretanju neke vrste ruralnog turizma. S njima je u projekt ušla i obitelj Junaković, a zajedno nisu odustajali ni kad su im susjedi govorili da “nisu normalni”. Jedna je kućica gljiva, a druga dvorac, baš kao iz bajke. Smještene su u mjestu Rupe, uz Nacionalni park Krka, a njihov vlasnik Florijan Žižić kaže da su mu mnogi rekli da nije normalan kad je odlučio kupiti takve male objekte i iznajmljivati ih. U tom mjestu, naime, turista nema, a on je odlučio privući ih, i to ni manje ni više nego kućicama neobičnog oblika koje izrađuje Rade Kremenović piše jutarnji.hr

 

Nakon oduševljene reakcije njegove četverogodišnje kćeri Nike, Florijan Žižić (na fotografiji) shvatio je da će to biti zanimljiva priča za odrasle, ali i malene

– Prije nekih osam godina šibensku Kalelargu zamijenio sam životom na selu. Budući da se Rupe nalaze uz Nacionalni park Krka, koji posjećuju turisti iz cijelog svijeta u velikim brojkama, a u Rupama nije bilo nijednog apartmana ili bilo kakve vrste smještaja, počeo sam razmišljati o pokretanju nekakve vrste ruralnog turizma. Bio sam svjestan da sve prirodne ljepote koje nas okružuju nisu dovoljne kako bih uobičajenom vrstom smještaja poput standardnih mobilnih ili drvenih kućica i šatora mogao konkurirati tisućama sličnih smještaja uz more ili luksuznim kućama i vilama u okolici – priča Florijan, koji je dugo razmišljao na koji bi način mogao privući turiste. Tako je odabrao kućice iz bajke, koje su savršene za odrasle osobe željne odmora ili avanturiste, a naročito obitelji s djecom (Krka Fairytale village).

 

Kućice su stigle tzv. labudicom, a zatim su dizalicom postavljane na teren. Gljiva nudi smještaj za 5 do 6 osoba. U donjem dijelu su mini kuhinja, kupaonica i krevet na razvlačenje, a na galeriji ležaji-madraci. Dvorac je, pak, nešto manji

 

Nije kućica samo lijepa, već je i ugodna za boravak i izolirana od vanjskih utjecaja. Vanjski zidovi sastoje se od mrežaste armature obložene obostrano stiroporom. Stiropor se postavlja pomoću poliuretanske pjene. S unutarnje i vanjske strane zid je obložen fasadnom žbukom s mrežicom. Oko polovine površine zidova (ovisno o modelu kućice) obloženo je još dodatnim stiroporom. Krovna konstrukcija je izvedena na isti način kao i zidovi. Pod se sastoji od čelične konstrukcije, termoizoliran je, sa završnim slojem od keramičkih pločica ili laminata. Sve prostorije u kućicama imaju prirodnu ventilaciju preko vrata i prozora od drvenih profila.

– Kad smo supruga Vanja i ja pokazali te kućice našoj četverogodišnjoj Niki, bila je oduševljena. Odmah je bilo: ‘Vauuu! Tata, mama, ja bi takvu kućicu, hoćete li mi kupiti takvu kućicu?!’. Tada smo shvatili da će to biti zanimljiva priča za velike, ali i malene – sjeća se Florijan.

 

S njima su u projekt ušli prijatelji Helena i Ivica Junaković i zajedničkim su snagama kupili dvije kućice. Prvo je stigla velika gljiva, a zatim, pred samu koronu, i dvorac. Kućice su stigle na velikoj labudici, a zatim su velikim kamionom-dizalicom postavljene na teren, gdje smo postavili betonske stope na koje su kućice postavljene.

 

– Gljiva je stigla opremljena i upravo je namijenjena za neku vrstu robinzonskog smještaja u kojem može spavati 5-6 osoba. Ima kupaonicu i mini kuhinju koje se nalaze u donjem dijelu kućice, kao i krevet na razvlačenje, ormar i mini stolić na rasklapanje. Na galeriji se nalaze ležaji-madraci, stanu 3-4 ležaja za spavanje. Dvorac je malo manja kućica, ona je iznutra bila neizrađena i za opremanje je zaslužna Helena, jer je dvorac pod obitelji Junaković – priča Florijan i kaže da je najam moguć na minimalno dvije noći, ali nema ograničenja za maksimum, dodaje kroz smijeh. Cijene se kreću od 400 kuna, ovisno o terminu.

Okoliš je uređen kako bi se u njemu moglo ugodno i zabavno provoditi vrijeme. Suhozid i staze su od lokalnog kamena, kojeg su sami skupljali. Tu su i voćnjak, vinograd, veliki ljetni roštilj sa šankom i ljetnom kuhinjom

 

Naravno, kad su kućice stigle, to je bio spektakl. Okupili su se svi koji su bili u blizini i zanimalo ih je što je to stiglo, a kad su vidjeli, zaključili su da Florijan baš nije pri sebi. Em nema turista, em mu nitko neće spavati u tom čudu, govorili su mu. No, on je točno znao što želi. Nakon što su kućice “sjele” na svoja mjesta, počeli su ostali radovi: sadnja eko vrta, dekorativno postavljanje kamenih ploča ispred kućica, gradnja suhozida i staze, a sve to lokalnim kamenom koji smo skupljali te gradnja vanjskog roštilja s kuhinjom. Tu su i voćnjak, vinograd, veliki ljetni roštilj sa šankom i ljetnom kuhinjom te masivnim drvenim stolom i bancima za goste jer je ljeti puno ljepše na otvorenom spremati nešto za jelo. Zapravo, dali su sve od sebe da gostima pruže više od samog spavanja u magičnoj kućici, uredili su okoliš kako bi se u njemu moglo ugodno i zabavno provoditi vrijeme.

S radom su počeli sredinom lipnja, a nešto rezervacija već ima. Pandemija im je, naravno, poremetila planove, no definitivno planiraju širenje. Početna ideja bila je stvoriti pravo malo selo, s desetak raznovrsnih objekata, a žele još urediti i dječje igralište te jacuzzi.

 

– Prema najavama, najviše gostiju dolazi iz Njemačke i Francuske i sve su to roditelji s djecom. U ovom kraju ima dosta turista koji su zaljubljenici u biciklizam i planinarenje, siguran sam da će doći kad prođu ljetne vrućine – kaže.

Izvor: jutarnji.hr

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *