ZA CVIJEĆE I BAŠTU: Korist od praška za pecivo

Mnoge probleme u bašti možete da riješite na jednostavan način – upotrebom praška za pecivo! U nastavku pročitajte koji su to problemi, vjerujemo da će vam biti od koristi.

 

GLJIVICE
Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.

KUPUSNI CRVI
Izmiješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.

ZA CVIJEĆE
Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.

PUŽEVI
Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.

KOMPOST
Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i posle kraćeg vremena smrad će polako da nestane.

ZA SAKSIJE
Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.

MRAVI
Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.

Izvor: novosti.rs

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *