Ako se zarazite KORONA VIRUSOM: Sedmi dan je presudan, a ovako se koronavirus razvija po danima

 

U tipičnim slučajevima, ovako se po danima razvija koronavirus

 

Sve počne sa povišenom temperaturom. To je simptom koji se pojavio kod svih pacijenata koji su se zarazili koronavirusom.

Virus se od kineskog Wuhana proširio na najmanje 75 zemalja, te je nazvan COVID-19.

Studija provedena na 140 pacijenata u wuhanskoj bolnici Zhongnan pokazala je uobičajeni šablon kako se simptomi koronavirusa razvijaju.

Oko 99 posto pacijenata imalo je temperaturu, a više od pola požalilo se na umor i suhi kašalj. Oko trećine pacijenata kazalo je da su imali bolove u mišićima i tegobe s disanjem.

Kineski centar za kontrolu zaraze objavio je da je 80 posto slučajeva relativno blago. Oko 15 posto pacijenata imalo je teže slučajeve, dok je preostalih pet posto bilo kritično bolesno.

 

U tipičnim slučajevima, ovako se po danima razvija koronavirus:

Dan 1

Pacijent dobije temperaturu, može osjetiti i umor, bol u mišićima i suhi kašalj. Mali broj zaraženih imat će i proljev ili mučninu dan ili dva prije. Oko 10 posto od 138 pacijenata imalo je proljev ili mučninu.

Dan 5

Pacijenti mogu imati teškoće s disanjem, posebno ako su starijeg životnog doba ili imaju zdravstvenih poteškoća od ranije.

Dan 7

U prosjeku, ovo je period u kom su pacijenti primljeni u bolnici, kažu u studiji Wuhan univerziteta.

Ako i sedmi dan osjećate bol ili pritisak u prsima, nemate zraka, ili imate modre usne i lice, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.

Takođe, pacijenti sa lakšim oblikom korone (85 posto zaraženih) u ovom periodu počinju se osjećati bolje jer se simptomi povlače.

Dan 8

U ovom periodu, onih 15 posto pacijenata sa težim oblikom koronavirusa razvije akutni respiratorni distres sindrom, odnosno nakupljanje tečnosti u plućima (edem). To je hitno stanje koje može nastati u ljudi koji su prethodno imali zdrava pluća.

Dan 10

Ako se simptomi pogoršavaju, u ovom periodu pacijenti budu primljeni na intenzivnu njegu. Pacijenti su u ovom periodu prijavili i bol u stomaku te gubitak apetita.

Dan 17

Oni pacijenti koji se oporave, puštaju se iz bolnice nakon otprilike dvije i po sedmice.

Business Insider napominje da prvi simptomi ne moraju nužno doći odmah kad se osoba tek zarazi.

Prosječan pacijent može biti zaražen pet ili više dana pa tek onda pokazati prve simptome.

Korona virus uvukao se u mostarsku bolnicu neopaženo, pogledajte objašnjenje direktora SKB Mostar kako se to desilo…

Izvor: fokus.ba

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *