Dekorativni beton za staze koji za sat vremena upije i do 100 litara vode

 

Njemačka kompanija Cemex razvila je Pervia Deco, proizvod koji će se veoma svidjeti pejzažnim arhitektama jer omogućava pravljenje dekorativnih staza koje nisu agresivne na okolinu.

Potreba za ekološkim i održivim materijalima sve je veća jer raste svijest ljudi o neophodnosti njihove primjene kako bi se naša planeta sačuvala od zagađenja.

 

 

Kako bi izašla u susret ovakvim potrebama, poznata njemačka kompanija Cemex iz Berlina je u svoj portfolio dodala i proizvod nazvan Pervia Deco koji je namijenjen svima onima koji žele da naprave betonske staze u svom dvorištu a koje će biti ne samo dekorativne već i ekološke. Naime, ovaj vodopropusni beton sprječava zagađenje zemljišta pa samim tim i podzemnih voda, dok u isto vrijeme obezbjeđuje suve i prohodne staze kada pada kiša.

 

 

Prva takva staza napravljena je za privatnog investitora u Berlinu. Sedam kubika betona s crvenim pigmentima izliveni su za jedno prepodne, a potom je površina namazana Isola Acrytektom, agensom koji štiti površinu betona od oštećenja.

Pervia Deco je materijal koji je specijalno osmišljen za pravljenje dekorativnih staza i površina u pejzažnoj arhitekturi. Njegova specifičnost je što je to vodopropusni beton koji može da propusti 100 litara vode po metru kvadratnom za jedan sat što osigurava siguran tretman atmosferskih voda.

U ponudi ove kompanije su i drugi betoni poput Pervia Classic i Pervia Top koji su osmišljeni za upotrebu u niskogradnji.

Izvor: gradnja.rs

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *