Moderna kuća od vreća punjenih zemljom u Kolumbiji (FOTO)

La Casa Vergara je šarmatna kuća od vreća punjenih zemljom koju je 2011. godine izgradio arhitekta Hoze Andres Valjeho u kolumbijskoj prestonici Bogoti. Ova kuća se, zbog odlične izolacije, prirodno hladi i ima veoma nizak uticaj na životnu sredinu.

 

Gradnja vrećama punjenim zemljom je drevna metoda koja je nedavno unaprijeđena kako bi lako mogla da se primjenjuje u modernoj gradnji. Unaprijeđeni metod gradnje se naziva Superadobe (adobe – čerpić, glina) i osmislio ga je iranski ahitekta Nader Khalili. Razlika između drevne i unaprijeđene metode je što se zemljom pune dugački čakovi u obliku cijevi, slažu jedan na drugi i povezuju žicom. Na ovaj način se umanjuje trenje između strukturnih elemenata, povećava stabilnost objekta i pruža mogućnost za kreiranje organskih oblika.

 

La Casa Vergara je izgrađena Superadobe metodom za samo 5 mjeseci. Dvije prostorije su u obliku kupole, a ostale su klasičnog pravougaonog oblika. Nakon slaganja vreća punjenih zemljom i povezivanja žicom, cijela stuktura je i spolja i iznutra prekrivena cementom radi zaštite od vlage i kako bi se svi oblici ujedinili. Na kraju je kuća i okrečena u zanimljivu boju koja joj daje poseban šarm i moderan izgled.

 

Na plafonu unutar kuće su ostale vidljive drvene grede, a na zidovima drveni ramovi za prozore i vrata. Na krov je postavljeno puno svijetlarnika kako bi se osiguralo što više prirodnog osvjetljenja.

 

 

Gradnja zemljom ima puno prednosti u poređenju sa konvencionalnim načinom gradnje, a jedna od njih je smanjenje potrošnje industrijskih materijala kao što su pečena cigla, beton i čelik čime se umanjuje negativan uticaj na životnu sredinu. Gradnju La Casa Vergara kuće je trajala 5 mjeseci, a procjenjuje se da je m2 koštao oko 300 dolara.

 

Izvor: ekokuce.com

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *